

Rast – čiji, i na čijoj grbači? Cena tog ekonomskog rasta je trajno uništavanje životne sredine, izumiranje vrsta i stalno unižavanje dostojanstva čoveka kao ljudskog bića. Ne može se spašavati priroda devastacijom prirode!
Najveći živi mudrac i najskromniji predsednik - na jednom mestu, u jednom filmu!? Ovo mora biti genijalno! U dokumetarnom filmu meksičkog autora Saula Alvidereza zabeležen je prvi susret ikada ova dva uticajna i inspirativna velikana.
Zaštićeno prirodno dobro na teritoriji opštine Pančevo. Koliko tačno divljih deponija i otpada sme da se nalazi bilo gde, a pogotovo u jednom parku prirode. I šta mi možemo da uradimo da porpavimo situaciju? Kristina Cvejanov, ekspertkinja za upravljanje otpadom, snimila je ovaj kratki i instruktivni prilog u proleće 2021.
U okviru razgovora o ugostiteljstvu bez otpada predstavljamo ekološke, održive prakse finskog restorana Nolla.
Od izbora dobavljača do izbora salveta, od osmišljavanja menija do uključivanja u život okolne zajednice, od brzog kompostiranja do proizvodnje sopstvene zimnice i piva... sve može biti izvor zagađenja i problema ili može biti korak ka boljem, zelenom biznisu.
U okviru Bitef zone 2021. Milja Vuković (plavoizeleno.rs) govorila je o zelenom, ekološkom, odgovornom, radosnom životu. Predavanje nije snimljeno, ali delimo dva vrlo kratka ali zanimljiva segmenta.
Da li je žbun samo ukras od mrtvog zelenila ili živ stvor i nečiji dom? Kako boljom negom o gradskom žbunju možemo unaprediti stanje čitavog urbanog ekosistema.