Tri jednostavna saveta za bolje zelene površine #živigrad

 
 
 


Imate zelenu površinu ?

Želite da učinite nešto što je dobro za životnu sredinu?

Odlično.

Napravite korenitu eko promenu, sledeći ova 3 jednostavna saveta.



01.

Kada sadite cveće, izaberite medonosno lokalno bilje.

Neka vaša zelena površina podrži lokalne oprašivače: izbor ukrasnog medonosnog bilja koje je lokalno - i zato može da podrži pčele, leptire i druge insekte oprašivače, je raznovrsan i dostupan u rasadnicima. Dajte prednost medonosnim biljkama! Za više informacija o ovoj temi i neke predloge o tome šta biste mogli da sadite pročitajte ovaj tekst, a za opsežan spisak medonosnog bilja pogledajte link.



02. 

Uvedite još jedan sprat - zasadite žbun ili drvo.

Priroda koristi sve i zato sadnjom žbunja, puzavica ili stabala prizivate na vašu zelenu površinu ptice i tako podržavate biodiverzitet i čitav niz ekosistemskih usluga. Čak i veoma male zelene površine mogu da budu sasvim dovoljne za uvođenje ovog dodatnog sprata koji otvara nove mogućnosti, a ne zahteva velike promene u održavanju. 



03. 

Okasnite sa košenjem i proredite ga.

Mnogi svetski gradovi menjaju pristup kada je košenje u pitanju - novo pravilo glasi: manje je bolje. Šta to znači u praksi? Počnite košenje kasnije, nemojte kositi ,na nulu’, uvek ostavljajte do 30% površine nepokošeno. Na ovaj način: a/ omogućavate da mnogi insekti oprašivači kao i ptice imaju hranu i stanište u važnim fazama njihovog života, b/ dopuštate da samonikle medonosne biljke koje cvetaju u tom trenutku bace seme za sledeću godinu c/ stvarate i zanimljivu, dekorativnu raznolikost u dizajnu vašeg travnjaka. Uz mala prilagođavanja možemo uštedeti novac i energiju (koje bismo potrošili na učestalo košenje), a dobiti otpornije, kvalitetnije, biodiverzitetski bogatije zelene površine. 

Ove godine primenite jedan, dva ili sva tri saveta. Svako od nas može da promeni ili prilagodi uobičajene prakse i zajedno možemo krenuti ka zdravijim, zelenijim gradovima! 

Za sve dodatne informacije i savete o boljim zelenim gradskim površinama - pišete nam.

Da nam grad zazeleni i zamiriše!

CEUS
Belgrade Bees ecology
Divlji Beograd

zajedno za zelene gradove

〰️

zajedno za zelene gradove 〰️




 
Milja VukovićComment